Doğru beslenmenin temel şartlarından biri besinlerin besleyici değerleri bakımından nasıl gruplandırılacağını ve en uygun beslenme planının nasıl oluşturulacağını bilmektir. Yiyeceklerimizi besleyici değerleri bakımından 5 ana grupta toplarız. İşte birbirlerinin alternatifi olan besinleri içeren bu gruplar şu şekilde sıralanmaktadır:
Et Grubu: Et tavuk balık yumurta nohut kurufasulye mercimek ve bu besinlerden yapılan yiyeceklerle; protein B vitamini ve demir ihtiyacımızı karşılarız. Türk mutfağında önemli bir yeri olan etli kurufasulyeyi etsiz olarak pişirdiğimizde hem gerekli olan protein ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de daha az kalori alırız.
Süt Grubu: Peynir yoğurt süt çökelek ve sütlü tatlılar vücudumuzun kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynar. Her yaş grubu için oldukça önemli olan bu besinlerden günde en az 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek ya da 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek gerekir.
Sebze ve Meyve Grubu: Vücudumuzun C vitamini gereksinimini ağırlıklı olarak sebze ve meyvelerden karşılarız. Her gün en az iki porsiyon sebze yemeği en az iki porsiyon elma armut portakal kayısı gibi meyveler tüketilmelidir. Özellikle diyet yapanlar veya formunu korumak isteyenler için meyve grubu oldukça önemlidir.
Tahıl Grubu: Ekmek makarna şehriye pirinç yufka kek bisküvi ve irmikten yapılan tüm tatlılar hem B gurubu vitamin ihtiyacımızı hem de günlük enerji gereksinimimizin büyük bir kısmını karşılar. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken kalorisi azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Form Kepekli Pizza Kraker yağ ve şeker oranları azaltılmış ve bunu yanı sıra çok lezzetli olan ideal light ürünlerdir.
Yağ ve Şeker Grubu: Yağ şeker salça ve baharatı ise yemeklerimize lezzet vermek için kullanırız. Şeker vücudumuza enerji sağlamakla birlikte fazlaca tüketildiğinde kişinin dengesiz beslenmesine ve aşırı kilo almasına neden olur. Bu yüzden şeker ilavesiz veya yağ ve şeker oranı düşük light ürünleri tercih etmelisiniz.
Et Grubu: Et tavuk balık yumurta nohut kurufasulye mercimek ve bu besinlerden yapılan yiyeceklerle; protein B vitamini ve demir ihtiyacımızı karşılarız. Türk mutfağında önemli bir yeri olan etli kurufasulyeyi etsiz olarak pişirdiğimizde hem gerekli olan protein ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de daha az kalori alırız.
Süt Grubu: Peynir yoğurt süt çökelek ve sütlü tatlılar vücudumuzun kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynar. Her yaş grubu için oldukça önemli olan bu besinlerden günde en az 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek ya da 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek gerekir.
Sebze ve Meyve Grubu: Vücudumuzun C vitamini gereksinimini ağırlıklı olarak sebze ve meyvelerden karşılarız. Her gün en az iki porsiyon sebze yemeği en az iki porsiyon elma armut portakal kayısı gibi meyveler tüketilmelidir. Özellikle diyet yapanlar veya formunu korumak isteyenler için meyve grubu oldukça önemlidir.
Tahıl Grubu: Ekmek makarna şehriye pirinç yufka kek bisküvi ve irmikten yapılan tüm tatlılar hem B gurubu vitamin ihtiyacımızı hem de günlük enerji gereksinimimizin büyük bir kısmını karşılar. Bu gruptan yiyecek seçimi yaparken kalorisi azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Form Kepekli Pizza Kraker yağ ve şeker oranları azaltılmış ve bunu yanı sıra çok lezzetli olan ideal light ürünlerdir.
Yağ ve Şeker Grubu: Yağ şeker salça ve baharatı ise yemeklerimize lezzet vermek için kullanırız. Şeker vücudumuza enerji sağlamakla birlikte fazlaca tüketildiğinde kişinin dengesiz beslenmesine ve aşırı kilo almasına neden olur. Bu yüzden şeker ilavesiz veya yağ ve şeker oranı düşük light ürünleri tercih etmelisiniz.