Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Kış Aylarında Beslenme

    FallenAngel
    FallenAngel
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1738
    Kayıt Tarihi : 05/02/11
    Nereden : İstanbul
    Aktiflik :
    Kış Aylarında Beslenme Img_le10200 / 999200 / 999Kış Aylarında Beslenme Img_ri10


    Cüzdan
    Altın Altın: Sınırsız
    Para Para: Sınırsız

    Kış Aylarında Beslenme Empty Kış Aylarında Beslenme

    Mesaj tarafından FallenAngel Paz Mart 06, 2011 11:42 pm

    Kışın hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte insan vücudunda meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklere uyum sağlamak için birtakım önlemler alınması gerektiğini belirten uzmanlar sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.

    Uzmanlara göre bu mevsimde en sık rastlanan hastalıklardan olan enfeksiyonu önlemek için beslenme büyük önem taşımakta. Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında

    Kuru baklagillerin geldiğini kaydeden uzmanlar "Özellikle etli kuru fasulye veya nohutu haftada en az bir gün tüketiriz. Kuru fasulye nohut yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Bu nedenle yemeklere lezzet vermek için et veya kıyma eklenmesine gerek kalmamaktadır. Beslenme uzmanları eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda olduğunu belirtmekteler" diyor.

    Uzmanlar kış mevsiminde en sık rastlanan hastalıklardan biri olan gribin vücut direncinin azalmasıyla baş gösterdiğinden bu hastalıktan korunmak için doğru beslenmenin çok önemli olduğu görüşünde. Uzmanlar bu konuda "Çocukluğumuzdan bugüne kadar sürekli duyduğumuz uyarı kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için limon portakal gibi turunçgillerle beslenmemiz gerektiği. Ancak özellikle kuşburnu kırmızı ve yeşil sivri biber kivi maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının portakal mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir" ifadelerini kullanıyor.

    Kış mevsimiyle birlikte yağlı yiyeceklerin tüketilmesinde artış olduğunu kaydeden uzmanlar özellikle tereyağı ve margarin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar yazın bol bol salata tüketilmesi gerektiğini ifade ederek "Özellikle fazla kilo problemi olan kişiler için ton balığıyla hazırlanan domates salatası akşam öğünü için ideal bir yiyecektir. Mevsimsel nedenlerden ötürü tazesini bulmakta zorlandığımız için daha az tükettiğimiz sebze yemeklerini kışın da aynı sıklıkla tüketmek gerekir.

    Dondurulmuş veya konserve edilmiş sebzeleri kullanarak yiyecekler çeşitlendirilebilir. Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden güneşten alınan D vitamininden de yoksun kalmaktayız. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini gereksinimini karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edin. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalı yağ tüketimine dikkat edilmeli. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti öğünlerin vazgeçilmez yiyeceği olmalı" diyor.

      Forum Saati Cuma Mayıs 31, 2024 6:08 pm