Ülkemizde üretilen domuz eti nerelerde kullanılıyor?
“Türkiye’de Domuz Gerçeği”
Domuz eti üretimi tüketiciyi endişelendiriyor
Dinen yasak olmasına, yemek kültürümüze aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Tüketicinin domuz üretiminin nerede kullanıldığını bilmek hakkı
Gaziosmanpaşa Hacımaslı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajına akıyor Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor Çiftlikte 5 bin domuz var
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg civarında et üretiliyor Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem
NEDEN DOMUZ ÜRETİMİ BU KADAR CAZİP?
'Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu?'
Çünkü domuz yetistiriciligi kârlı bir iş Domuz üretken bir hayvan Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor Bir domuz yılda iki kez dogum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor
Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyorYani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken
Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg et çıkıyor
Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor Kilosu 1 ile 35 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin agırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor Çiftlik çalısanlarından İsmail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor
Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor Bu noktada tüketicinin yapması gereken Şeyi Çevre Sağlık Il Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor; - Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor"
Türkiye’de Domuz Çiftlikleri, Kesimhaneleri ve Kullanma Yerleri
GİMDES derneğinin araştırmasına göre, Bugün ülkemizde ne acıdır ki 80’nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermekte Ülke coğrafyasında dağılımı ise şöyle: Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey,Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy) Burdur, Gökçeada, İzmir (Menemen, Kısıklı Köyü) Balıkesir, Afyon (Emirdağ), Kütahya, İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu, Çorlu) vs
YILDA 1 MİLYON DOMUZ KESİLİYOR
Bu çiftliklerde yılda 1 milyonun üzerinde domuz, kesimhanelere gitmektedir Kesimhanelere gelince,bir çoğu sucuk,salam, sosis imalat hanelerinin bünyesinde bulunmakta bir kısmı kaçak kesimhanelerde, çok azı da Belediyelerin kontrolunda olan kesimhanelerde kesiliyor İstanbul’da Sütlüce Belediyesinin kesim hanesi en meşhurlarındandır
Tüketici Hakları ve Din Özgürlüğü Açısından Önemli Bir Sorun
Kesimhanelerde kesilen domuzlar daha sonra nerelere gidiyor? Etler ve yağlar sucuk, salam, sosis fabrikalarına,otellere, tatil köylerine, büyük, küçük marketlere, büfelere, iç yağları sabun fabrikalarına, ilaç fabrikalarına, kozmetik imalatına, bazı margarincilere; kıllar fırça imalatçılarına; işkembe, bağırsak, ciğer gibi sakadatları kozmetik ve ilaç sanayiine, göz ve bazı iç organları hastahanelere; bazı artıklar yem sanayiine; deriler dericilere dağıtılmaktadır
İşte böyle yılda 1 milyondan fazla kesimi yapılan domuzun her eczası hayatımızın çeşitli kademesinde farkına varmadan, bilgimizin dışında karşımıza çıkabilecek durumdadır Ve bunu kontrol edecek, müslüman halka bildierecek hiçbir resmi ve sivil merci bulunmamaktadır Sucuk, salam, sosis ürünlerinde etiketlerinde kullanılan katkı ve yardımcı maddelerin hangi hayvan cinsine ait olduğu yazılması kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen, etiketleride bu bilgileri bulmak mümkün olmamakta Hatta sosisler etiketsiz bile satılabilmektedir
Sosis, salam, sucuk imalathanelerine gelince; bunu kontrol etmek hemen hemen hiç mümkün değildir Çünkü bunu aleni yapan çok az firma var Çoğu bu işi bile bile ve gizli yapıyor
DOMUZ MAMULLERİ ÜRETEN İMALATHANELER
Şişli’de Foti-Onur-Fomar
Ayazağa’da Çerkezo-Sifko imalathaneleri
Ayazağa’da Adela
Gourmet
Arnavutköy yakınlarında Karlıbayır mevkiinde Marmara salam imalathanesi
Pepço, Şütte, Artem, İdeal, Özarzum imalathaneleri
Bu imalathaneler gibi ülkemizde 100’ün üzerinde imalathane var Bu imalathanelerde markalı, markasız, etiketli, etiketsiz, domuz eti ve yağı katılmış çeşitli salam, sosis, sucuk ve jambon üretilmekte ve maalesef bunlar müslüman halka yedirilmektedir Sadece ıstanbul’a günlük giren domuz eti miktar 30-40 ton civarındadır Bu etlerden yapılan ürünleri gayri müslümler değil, bilerek veya bilmeyerek müslüman inancına sahip vatandaşlar tüketmektedir
“Türkiye’de Domuz Gerçeği” Kitabının yazarı Reşit Haylamaz'ın bir imalathanede karşılaştığı Şişli Belediyesine mensub görevlilerle yaptığı bir söyleşide şu ifadelere yer veriliyor:
Yazar -Nasıl buldunuz?
Görevli-Sağlık açısından gerekli şartları yerine getirmişler
Yazar -Üretimde domuz kullanılmasına ne diyorsunuz?
Görevli-O mesele bizi ilgilendirmiyor Görevimizin dışında
Hayır efendim, müslüman tebanın reyleri ile işbaşına gelen belediyelerin ve onların görevlilerinin domuz katılmış sucuk, salam, sosis, jambon üretimi yaparak, etiketinde dahi belirtmeye lüzüm görmeden, müslüman tebaaya haberi olamadan yedirmeye kalkma olayı, mutlaka görevinin içinde olmalıdır Bütün dünyada böyledir İnsanları alenen ve sürekli olarak aldatma ne zamandan beri görev dışı kabul ediliyor?
İslam inançları kesinlikle domuz eti tüketimini yasaklıyor Bu sebeple Halkının çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede tüketicinin inançlarına aykırı bir tüketim mamülünün bilgisi dışında satılmaması gerekiyor Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor?
“Türkiye’de Domuz Gerçeği”
Domuz eti üretimi tüketiciyi endişelendiriyor
Dinen yasak olmasına, yemek kültürümüze aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Tüketicinin domuz üretiminin nerede kullanıldığını bilmek hakkı
Gaziosmanpaşa Hacımaslı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajına akıyor Baraj on milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor Çiftlikte 5 bin domuz var
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg civarında et üretiliyor Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem
NEDEN DOMUZ ÜRETİMİ BU KADAR CAZİP?
'Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu?'
Çünkü domuz yetistiriciligi kârlı bir iş Domuz üretken bir hayvan Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor Bir domuz yılda iki kez dogum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor
Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyorYani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edilebiliyor Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken
Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kg et çıkıyor
Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor Kilosu 1 ile 35 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin agırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor Çiftlik çalısanlarından İsmail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor
Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor Bu noktada tüketicinin yapması gereken Şeyi Çevre Sağlık Il Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor; - Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor"
Türkiye’de Domuz Çiftlikleri, Kesimhaneleri ve Kullanma Yerleri
GİMDES derneğinin araştırmasına göre, Bugün ülkemizde ne acıdır ki 80’nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermekte Ülke coğrafyasında dağılımı ise şöyle: Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey,Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy) Burdur, Gökçeada, İzmir (Menemen, Kısıklı Köyü) Balıkesir, Afyon (Emirdağ), Kütahya, İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı köyü, Habibler, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Cendere, Halkalı, Polonezköy, Zeytinburnu, Çorlu) vs
YILDA 1 MİLYON DOMUZ KESİLİYOR
Bu çiftliklerde yılda 1 milyonun üzerinde domuz, kesimhanelere gitmektedir Kesimhanelere gelince,bir çoğu sucuk,salam, sosis imalat hanelerinin bünyesinde bulunmakta bir kısmı kaçak kesimhanelerde, çok azı da Belediyelerin kontrolunda olan kesimhanelerde kesiliyor İstanbul’da Sütlüce Belediyesinin kesim hanesi en meşhurlarındandır
Tüketici Hakları ve Din Özgürlüğü Açısından Önemli Bir Sorun
Kesimhanelerde kesilen domuzlar daha sonra nerelere gidiyor? Etler ve yağlar sucuk, salam, sosis fabrikalarına,otellere, tatil köylerine, büyük, küçük marketlere, büfelere, iç yağları sabun fabrikalarına, ilaç fabrikalarına, kozmetik imalatına, bazı margarincilere; kıllar fırça imalatçılarına; işkembe, bağırsak, ciğer gibi sakadatları kozmetik ve ilaç sanayiine, göz ve bazı iç organları hastahanelere; bazı artıklar yem sanayiine; deriler dericilere dağıtılmaktadır
İşte böyle yılda 1 milyondan fazla kesimi yapılan domuzun her eczası hayatımızın çeşitli kademesinde farkına varmadan, bilgimizin dışında karşımıza çıkabilecek durumdadır Ve bunu kontrol edecek, müslüman halka bildierecek hiçbir resmi ve sivil merci bulunmamaktadır Sucuk, salam, sosis ürünlerinde etiketlerinde kullanılan katkı ve yardımcı maddelerin hangi hayvan cinsine ait olduğu yazılması kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen, etiketleride bu bilgileri bulmak mümkün olmamakta Hatta sosisler etiketsiz bile satılabilmektedir
Sosis, salam, sucuk imalathanelerine gelince; bunu kontrol etmek hemen hemen hiç mümkün değildir Çünkü bunu aleni yapan çok az firma var Çoğu bu işi bile bile ve gizli yapıyor
DOMUZ MAMULLERİ ÜRETEN İMALATHANELER
Şişli’de Foti-Onur-Fomar
Ayazağa’da Çerkezo-Sifko imalathaneleri
Ayazağa’da Adela
Gourmet
Arnavutköy yakınlarında Karlıbayır mevkiinde Marmara salam imalathanesi
Pepço, Şütte, Artem, İdeal, Özarzum imalathaneleri
Bu imalathaneler gibi ülkemizde 100’ün üzerinde imalathane var Bu imalathanelerde markalı, markasız, etiketli, etiketsiz, domuz eti ve yağı katılmış çeşitli salam, sosis, sucuk ve jambon üretilmekte ve maalesef bunlar müslüman halka yedirilmektedir Sadece ıstanbul’a günlük giren domuz eti miktar 30-40 ton civarındadır Bu etlerden yapılan ürünleri gayri müslümler değil, bilerek veya bilmeyerek müslüman inancına sahip vatandaşlar tüketmektedir
“Türkiye’de Domuz Gerçeği” Kitabının yazarı Reşit Haylamaz'ın bir imalathanede karşılaştığı Şişli Belediyesine mensub görevlilerle yaptığı bir söyleşide şu ifadelere yer veriliyor:
Yazar -Nasıl buldunuz?
Görevli-Sağlık açısından gerekli şartları yerine getirmişler
Yazar -Üretimde domuz kullanılmasına ne diyorsunuz?
Görevli-O mesele bizi ilgilendirmiyor Görevimizin dışında
Hayır efendim, müslüman tebanın reyleri ile işbaşına gelen belediyelerin ve onların görevlilerinin domuz katılmış sucuk, salam, sosis, jambon üretimi yaparak, etiketinde dahi belirtmeye lüzüm görmeden, müslüman tebaaya haberi olamadan yedirmeye kalkma olayı, mutlaka görevinin içinde olmalıdır Bütün dünyada böyledir İnsanları alenen ve sürekli olarak aldatma ne zamandan beri görev dışı kabul ediliyor?
İslam inançları kesinlikle domuz eti tüketimini yasaklıyor Bu sebeple Halkının çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede tüketicinin inançlarına aykırı bir tüketim mamülünün bilgisi dışında satılmaması gerekiyor Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor?