Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır.

    FallenAngel
    FallenAngel
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1738
    Kayıt Tarihi : 05/02/11
    Nereden : İstanbul
    Aktiflik :
    Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır. Img_le10200 / 999200 / 999Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır. Img_ri10


    Cüzdan
    Altın Altın: Sınırsız
    Para Para: Sınırsız

    Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır. Empty Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır.

    Mesaj tarafından FallenAngel Paz Mart 06, 2011 1:09 pm

    Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağlıyor Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli Kurban etleri bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmalı

    Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin

    Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur Kas yerine et yemek istemiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli Bu Süre 5-6 saati geçmemeli Daha sonra et buzdolabına kaldırılmalı

    Büyük parçalar bozulmaya sebep olur

    Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında ikenn buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez Bu nedenle etin hava almayan kısımlarındaçook kısa Sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür

    Yeşillenmiş et yenilmemeli

    Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır Kurbanlık etin dayanma Süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında5 veya 6 gündürBu Süre kıymada genellikle 3 gündür

    Soğuk kasılması, eti sertleştirir

    Etler henüz kesim sıcaklığında ikenn buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı velezzzet kaybı görülür

    Buzdolabının en soğuk bölümünde saklanmalıdır

    Küçük parçalara ayrılmış olan etler, dilimlenerek hazırlanan etlere göre daha önce tüketilmelidir
    Buzdolabında taze olarak saklanası sırasında etin su salmasını önlemek amacıyla; cam, çelik, veya plastik kaplar tercih edilmelidir Kurbanlık etin dayanma Süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5 -6 gündür Bu Süre, kıymada genellikle 3 gündür Eğer daha uzun Süre (3 ay) muhafaza düşşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir

    Dondurularak saklanacak etler, kullanımlık porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır Etler, alüminyum folyo, streç film veya yağlı kağıt ile sarılmalıdır

    Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır

    Çözdürülmüş etler bekletilmeden tüketilmelidir Hazırlanan Paketler 3 sıradan daha fazla üst üste konmamalıdır

    Pişmiş et ile çiğ et daima birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır

    Buzdolabında özel et saklama bölümünün olmaması durumunda, çiğ et buzdolabının en alt rafında, pişmiş et buzdolabının en üst rafında saklanmalıdır Bu şekilde bir saklama, çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek tüm riskleri önleyecektir

    Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır

    Etleri veya kemikleri haşlandıktan sonra et suyunun tamamını kullanmayacaksanız buz kalıbında porsiyonlar halinde dondurabilir, yemek veya çorbalarınızalezzzet vermesi amacıyla kullanabilirsiniz

    Etlerin Soslanması

    Soslama; etleri lezzzetlendirmek, sululuğunu ve gevrekliğini artırmak amacıyla yapılır İsteğe bağlı olarak tatlı veya ekşi, baharatlı, meyve aromalı gibi değişik tatlarda hazırlanabilir
    Soslarda tuzz olmamalıdır tuzz, etin suyunu salmasına ve etin pişme sırasında kurumasına neden olur tuzz, piştikten sonra üzerine ilave edilmelidir

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 6:53 pm