Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Tuz kanser riskini artırıyor

    FallenAngel
    FallenAngel
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1738
    Kayıt Tarihi : 05/02/11
    Nereden : İstanbul
    Aktiflik :
    Tuz kanser riskini artırıyor  Img_le10200 / 999200 / 999Tuz kanser riskini artırıyor  Img_ri10


    Cüzdan
    Altın Altın: Sınırsız
    Para Para: Sınırsız

    Tuz kanser riskini artırıyor  Empty Tuz kanser riskini artırıyor

    Mesaj tarafından FallenAngel C.tesi Şub. 26, 2011 8:16 am

    Sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin, yemekleri çok sıcak ve hızlı yemenin mide kanseri riskini artırdığı belirlendi
    Tıbbi Onkoloji Derneği İkinci Başkanı Şuayip Yalçın'ın Antalya Belek'te düzenlenen 3 Tıbbi Onkoloji Kongresi'nde sunduğu araştırma, mide kanseri ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ilginç sonuçlar ortaya koydu
    Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan araştırma kapsamında, mide kanseri tanısı konulmuş 106 kişiden oluşan çalışma grubu ve aynı sayıda kontrol grubuyla görüşüldü Hastaların yüzde 557'sinin tanı konulmadan önce mide hastası olduğu saptandı Bu kişilerin yarısında yüzde 509'unda gastrit, yüzde 441'inde de ülser olduğu belirlendi
    Araştırmada, çok hızlı yemenin mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemenin 3,3 kat artırdığı, yemeklerin tuzlu yenilmesinin, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükselttiği ve sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin de mide kanseri riskini 4,2 kat artırdığı ortaya çıktı
    YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER, SOĞAN VE SARIMSAK RİSKİ AZALTIYOR
    Araştırma sonuçlarına göre, gün aşırı tuzlu ayran tüketenler, tüketmeyenlere oranla 1,8 kat daha fazla risk altında Tuzlu tereyağını sık kullananlar, sık tüketmeyenlere oranla 1,5 kat, gün aşırı tuzlu çekirdek tüketenler de 1,3 kat daha çok risk taşıyor Her gün tüm öğünlerde turşu tüketmek ise mide kanseri riskini 7 kat artırıyor
    Her öğün şeker tüketenler, tüketmeyenlere göre 3 kat, haftada 1-2 kez hamur tatlılarını tercih edenler, etmeyenlere göre 7,5 kat daha fazla risk taşırken, kolalı içecekler 3,4 kat, gazlı içecekler 6 kat mide kanseri riskini artırıyor Sık kırmızı et tüketmek de mide kanseri riskini artırıcı besin olarak belirlenirken, işlenmiş bir et ürünü olan sucuğu haftada 1-2 kez tüketmenin de hastalık riskini 3 kat yükseltiyor
    Öte yandan, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağı sık tüketmek ise mide kanseri riskini azaltıyor
    Araştırma sonucunda, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmak, peyniri tuzsuz tercih etmek, şeker ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek de mide kanseri riskini azaltmanın en pratik yolu olarak gösteriliyor

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 5:14 am